Menu
Otthonépítés - Házat-Hazát Alapítvány

Az otthonteremtés szolgálatában 25 év – Boldog születésnapot!

Tudják, melyik az az alapítvány, amelyik 25 éve épít rászoruló fiataloknak babaváró otthonokat?

Ha nem tudják, hát elárulom: a Házat – Hazát Alapítvány, melyet 1992. április 17 – én jegyzett be a cégbíróság. Ez, a már majdnem egy emberöltőt átfogó tevékenység megérdemli, hogy visszatekintsünk sikereire, és beszéljünk terveikről. Az eltelt 25 év alatt sok víz lefolyt a Dunán. Sokat változtak a körülmények:- közgazdasági, – jogi, – politikai, stb. Voltak felívelő szakaszok és, ne tagadjuk, voltak hullámvölgyek is, amin azonban mindig sikerült úrrá lennie az alapítványnak.

Otthonteremtés - Kalákamunka

Otthonteremtés – Kalákamunka

A Házat – Hazát Alapítvány (HHA) alapításkor megfogalmazott szlogenje:

„Itthon legyél otthon! Építsünk házat, hazát vasakarattal, hangyaszorgalommal”,

a változó körülményekhez igazodva mára némiképp változott és így hangzik:

„Itthon legyél otthon! Gyere haza!…”

Nem véletlen ez a parányi, de annál fontosabb változtatás, most, amikor több ezer fiatal hagyja el az országot, egy jobb élet reményében, és vállal el sokszor mélyen képzettsége alatti, lélekölő munkát magasabb bérért. A Házat – Hazát Alapítvány célja éppen ezért az, hogy itthon tartsa a fiatalokat és gyermekváró  otthonokat építsen vagy felújítson olyan fiataloknak , akik hajlandók némi beszálló tőke mellett 500 óra kaláka munkát vállalni, hisz a kalákamunkának – másnak a házán vagy a sajátján  baráti felajánlott segítség – szép magyarországi hagyományai vannak.

E nemes kezdeményezéshez nem kis mértékben járulnak hozzá azon települések polgármesterei, akik ingyen, vagy jelképes összegért telkeket ajánlanak fel az Alapítványnak otthonok építésére. Ezzel a felajánlásukkal segítik mind a rászoruló fiatalokat, mind saját településük fenntartható fejlődését. Ma már a kormány intézkedései is segítik a fiatal családok lakáshoz jutását, pl. a CSOK bevezetésével. Így kedvező lehetőség kínálkozik arra, hogy „építsünk házat hazát, vasakarattal, hangyaszorgalommal.

Mielőtt visszatekintenénk az Alapítvány megalakulásra, a kezdeti lépésekre, maradjunk egy kicsit a jelenben! A sors kegye és természetesen az alapítók, Lőrincz Kálmán és felesége, segítőtársa, dr. Máthé Gizella – mindketten közgazdászok – megfeszített munkájának köszönhetően az áprilisi születésnapot Erdőkürtön, egy új ház alapkőletételével lehet ünnepelni.

(Erről a nem mindennapi születésnapról, a későbbiekben beszámolunk.)

Erdőkürt Nógrád-megye déli részén található festői szépségű, kedves, kis település, mely polgármester asszonya, és az Önkormányzati Testület 10 telket kínált fel jelképes összegért a gyermekváró otthonok építésére.

Az első család – Molnár Tamás, informatikus és családja – tehát megérkezett és április 29.– én megtörténik az első kapavágás, az ünnepélyes alapkő-letétel, helyi családi napi ünnepségek keretében/talán április végéig még csatlakozik egy-két másik család is/.

Hogyan kezdődött? Hogyan jött létre a Házat – Hazát Alapítvány?

A Házat Hazát Alapítvány megálmodója, 25 éve vezetője és működtetője: Lőrincz Kálmán, közgazdász, aki 1992 – ben tért haza 23 év után az Amerikai Egyesület Államokból, Miamiból, ahol kemény munkával, sok harccal komoly egzisztenciát teremtett magának és családjának. Hazatérése Lezsák Sándor Miamiban 1990-ben elhangzott előadásának hatására történt, aminek az volt a címe: „ Házat és öreg Hazát vakolni”. Lőrincz Kálmán azonban nem üres kézzel tért haza. Lezsák Sándor, és Jimmy Carter volt amerikai elnök együttes ösztönzésére hozta haza, azt az Amerikában, sőt a föld több országában bevált ott-honteremtési koncepciót, a Habitat for Humanity International házépítő programját, ami mára kizárólag a magyarországi igényeket és lehetőségeket tartja szem előtt, azaz adaptálva a hazai közgazdasági, jogi, emberi viszonyokra. Hogy hogyan szökkent szárba Lőrincz Kálmán elhatározása a hazatérésről és a házak építéséről, erről álljon itt egy részlet Szilágyi Károly: „Értetek – Értitek?  – Egy őrült amerikás magyar élettörténete „c. könyvből.

„…1991 augusztusában, egy nagyon kemény munkával eltöltött nap után, otthon, sörrel a kezében, Kálmán fásultan kapcsolgatja a tévét, egyik állomásról a másikra. Minden csattornán a volt amerikai elnök, Jimmy Carter beszél….Vajon mit akarhat? – kapja fel a fejét Kálmán. A Habitat for Humanity jótékonysági szervezet építéséhez kér gipszkartonozói segítséget…..Gipszkarton szerelő szerszámaimmal  – mert akkor már egy ilyen vállalkozást vezettem – másnap felkerestem a Habitat építkezést. A biztonsági őrök igazoltatnak, kérdezik, kit keresek? Erre én: az elnök úr keres engem! Segíteni jöttem neki. No, akkor menjen oda, ahhoz az ablakhoz – mutatták – és jelentkezzek a vezetőnél.

Jelentkezem, beoszt mellém néhány közmunkást (kalákamunkást – sweat equity), gyorsan elmondom nekik, mit hogyan kell csinálni, aztán nekifogunk. Jómagam profi gólyalábakról – amit ott létra helyett használnak – a plafont kezdem szerelni. Elmúlik pár óra, izzadunk rendesen, egyszer csak azt veszem észre, hogy „nézőközönségünk” van: tucatnyi munkás gyűlt körénk, köztük Carter elnök is. Azt mondja az elnök úr:  – Én még embert nem láttam így dolgozni, ebben a szakmában. Valahogy viszonozni kellett az elismerő szavakat: – Én sem olyan, volt amerikai elnököt, aki idejön a fekete negyedbe, és mások házának építésén dolgozik.

Szóba elegyedünk. Carterről mindenki tudja, hogy az ő elnöksége idején kaptuk vissza Amerikától a Szent Koronát, úgyhogy nem tagadhatom, volt némi büszkeség a hangomban, amikor a honnan jöttem, ki vagyok kérdésre megmondtam, hogy magyar vagyok.

Jóindulatúan bólogat. Vérszemet kapok, dicsérem a Habitat lakásépítő programját, és hozzáteszem: – Bizony elkelne egy ilyen program odahaza is, Magyarországon – mondom. – Nem idegen tőlünk a kalákamunka fogalma, valamikor nálunk így építkeztek faluhelyen…”

Otthonteremtés - Carter elnökkel

Otthonteremtés – Carter elnökkel

E találkozás után lázas munka következett és ma már 25. születésnapi ünnepségére készül a Habitat program hazai megteremtője, a Házat Hazát Alapítvány. De, maradjunk még néhány mondat erejéig a volt amerikai elnöknél! 1996-ban Jimmy Carter korábbi ígérethez híven társaival együtt eljött Magyarországra és kalákában ő is építette Vácon 10 magyar család otthonát, amiknek az építéséhez 1 millió dollárt hozott, ugyanannyit amennyit a HHA összegyűjtött itthon.  A Habitat for Humanity szervezet pedig 3 milló forinttal is hozzájárult a magyarországi Házat – Hazát névre keresztelt alapítványi program 1992 áprilisi indulásához.

A Házat – Hazát Alapítvány megalakulása  

A programot a Lakitelek Alapítvány, Lezsák Sándor vezetésével a kezdetektől támogatta és aktív szerepet vállalt a Házat – Hazát Alapítvány (HHA) létrehozá-sában. Az első pénzügyi támogatás, 3 millió forint is tőlük érkezett. Ugyancsak 3 millió forintnak megfelelő dollárral támogatta a kezdeményezést a Habitat for Humanity International is. Ennek eredményeként 1992 februárjában a Gellért Szállóban megtartott sajtótájékoztatón Lezsák Sándor és Jeff Snider, a Habitat for Humanity International nemzetközi igazgatója bejelentette, hogy Európá-ban elsőként Magyarországon elindítják a mozgalmat. Így került bejegyzésre a Házat – Hazát Alapítvány, mely célját az alábbiakban fogadta el a Bíróság.

Idézet a Fővárosi Bírósági bejegyzésből:

„A cél:

  • a mindenkori piaci bekerülési árnál olcsóbb házak, gyermekváró otthonok építése és
  • elhagyott, lakatlan vagy önkormányzat által felajánlott vidéki házak – melyek statikailag alkalmasak rá – felújításarászoruló fiatalok számára – a lehető legrövidebb időn belül.

Mindazon rászoruló fiatalok számára, akik önerőből nem tudnának maguknak saját otthont teremteni.”

„Az alapítvány felekezettől és politikai hovatartozástól független.

A Kuratórium elnöke: 1992-től professzor Callmeyer Ferenc kétszeres Ybl-díj építész, nemzetközileg elismert szaktekintély, aki az Alapítvány céljait megismerve a felkérést – nagy örömünkre – elfogadta.

Az Alapítvány házait Callmeyer László tervezte. „

Jelenleg dr. Kellermayer Miklós professzor az alapítvány kuratóriumának az elnöke.

Az a csodálatos 25 év

Az eddig felépült gyermekváró otthonok építése során számos felemelő, meg-ható, vagy éppen örömteli pillanatnak lehettek tanúi a kaláka munkában részvevők és a program szervezői. A családok szaporodtak, a belakott házak és környezetük szépültek, fejlődtek. Barátságok szövődtek, bővültek a családok. Az egymást segítő építkezésen kívül részt vettek adományok gyűjtésében, kampányolásban, ünneplésekben. A sok közös élményt e cikk keretében leírni sem lehet, de egy megható részletet, Keszeg Attila visszaemlékezését, mégis idéznék, a korábban már említett könyvből:

Otthonteremtés - Jöhet a gyermek áldás

Otthonteremtés – Jöhet a gyermek áldás

„Magdi nem volt jelen a házátadásnál, kórházban feküdt, másod gyermekünket, nagyobbik fiúnk szülte éppen.

Ott feszítettem legújabb öltönyömben az avatásra összegyűlt tömeg szélén. Szorongattam kislányom kezét és bevallom férfiasan, sírtam.

…Fájt, hogy feleségem nincs mellettem, nem oszthatom meg vele ezt a csodálatos pillanatot.

Szegény kislányom megilletődve pillantott fel rám időnként, érezte ő is, hogy valami hihetetlen nagy dolog történik az életünkben, de sírni nem mert.

Sírtam helyette én, úgy éreztem felszakadt bennem valami a kétéves munka, a baráti segítőkészség sok-sok megindító példája, a reménység és kétség birkózása során felhalmozódott feszültség.”

Konkrétumként, tájékoztatásul álljon itt referenciaházak sora:

Martonvásár (1), Bátaszék (1), Abda (2), Adony (5) Gödöllő (11), Cegléd (10), Vác (10), Verőce (1), Kistarcsa (1)

(A zárójelben lévő számok az adott településen megépített otthonok, 80 – 100 négyzetméteres gyermekváró családi házak száma)

Az átadásra kész gödöllői házak

Az átadásra kész gödöllői házak

2015 júniusától – felkérésre – folyik a kárpátaljai Badaló új óvodájának építésével kapcsolatos tervezés, adománygyűjtés, szervezés. Örömteli, hogy az ünnepélyes alapkőletétel – 2016. április 8.-án – megtörtént. Az eddigi munkálatok: –  az óvoda tervezése, szervezése az alapítvány által gyűjtött adományokból  történt, így anyagi okok miatt időnként lelassul a munka. Most azonban nagyon várja az alapítvány az állam által beígért kormánytámogatást, amit Kárpátaljára szánt és amihez beadta a minisztériumhoz a támogatási kérelmét.

Néhány szó a közeli tervekről

Úgy látszik az égiek is szívükön viselik a Házat – Hazát Alapítvány munkáját, mert ebben az évben egyre-másra jönnek a vidéki települések részéről megkeresések. Mint már a cikk elején is olvashatták sor kerülhet egy új ház alapkőletételére is.

Az Erdőkürtön felajánlott 10 családi ház mellett számos önkormányzat olcsó, vagy ingyen telekkel csábítja az alapítványt, ill. a fiatalokat településükre, hogy ott telepedjenek le, ott építsen a HHA – a rendelkezésére álló források függvényében – gyermekváró otthonokat. Közben folyatódik a badalói óvoda építésével kapcsolatos munka.

         Jelenleg a Csiszár család otthonát szeretné az alapítvány felépíteni.

Csiszár Attila 17 éves korában vesztette el mindkét lábát és jobb alsó karját egy balesetben, de nem adta fel. Hatalmas lelki erővel felépült ebből a traumából. Informatikus mérnöknek tanult, és egyben  a Mozgássérültek Országos Szövetségében oktat.
Szerető feleséget talált magának és két gyönyörű gyermekük született. Szobon laknak egy kisméretű szolgálati lakásban, de Attila Budapesten dolgozik. Ezért keres az Alapítvány egy olyan telket, amely Budapest vonzáskörzetében van, hogy ne kelljen minden nap ezt a nagy távolságot megtennie a munkahelyéig és egy élhetőbb otthonba költözhessen a család!

Természetesen olyan családoknak is keres az Alapítvány – változatlanul –  tel-ket, akik haza akarnak költözni és az Önkormányzatnak szüksége van a kint megszerzett tudásukra, pozitív gondolkodásmódjukra, problémamegoldó képességükre és akik itthon nem tudnak hitelt felvenni, de dolgoznak, van egy kis megtakarításuk, családjuk vagy tervezik azt és vállalják a hazaköltözést.!

Mint látják terv és munka akad bőven, ezért tovább folyik az adománygyűjtés is.

Öröm, az Alapítvány számára, hogy idén megkapta a közhasznú minősítést, ami lehetővé teszi, hogy a potenciális adományozó, az adományozott összeget levonja az adójából. Így remélhetőleg könnyebb lesz a jótékonysági rendezvényeken és felhívásokon keresztül újabb adományokhoz jutni itthonról és külföldről is, és így több fiatal kaphat segítséget, illetve a már megkezdett projekteket gyorsabban be lehet fejezni, a fiatalok örömére.

Kicsit hosszúra nyúlt írásom végén nincs más dolgom, mint minden jót kívánni a magam és a programban részvevők nevében, a Házat – Hazát Alapítvány két „motorjának”: Lőrincz Kálmán igazgatónak és dr. Máthé Gizellának  – a Családkiválasztó tanács elnökének, az alapítvány kuratóriumának és számos segítőiknek!

A Házat – hazát Alapítvány elérhetőségei:

Lőrincz Kálmán
igazgató közgazdász
otthonteremtő
Mobil: +36 (30) 945-4662
Email: klorincz11@gmail.com
Blog: www.lorinczkalman.hu

Házat-Hazát Alapítvány

Weboldal: www.hazathazat.hu | www.hazathazat.com
Videóink: youtube.com/hazathazat
Facebook: Facebook.com/konnyuszerkezeteshaz
Google+: Házat-Hazát

Ács Klára

Hozzászólás

Hozzászólás

Share this Post!

About the Author : Lőrincz Kálmán


0 Comment

Related post

  TOP